Katholieken zijn vaker overspelig

Opvallend nieuws in de Daily Mail: Britse katholieken zouden vaker overspel plegen dan atheïsten en andere gelovigen. En dit terwijl overspel één van de hoofdzonden is.

Een bekende Britse datingsite voor overspel keek eens nauwkeurig naar de religieuze achtergrond van hun leden. Van de 600.000 mensen die lid zijn van deze site noemt 21.5% zichzelf “katholiek” (dit kun je invullen wanneer je je profiel samenstelt). Een opmerkelijk grote groep dus, zeker als je bedenkt dat slechts 10% van de Britste bevolking officieel katholiek is. Op de site zijn dus ruim 2 keer zoveel katholieken actief als je statistisch gezien zou mogen verwachten.

Aanhangers van de Church of England (website) bleken een stukje trouwer. Een op de drie daters gaf aan deze kerkstroming aan te hangen, terwijl 40% van de Britste bevolking tot deze kerk behoort.

Het grote aantal katholieken op deze datingsite voor affaires is opvallend. Wij denken zelfs dat het echte aantal mensen die het katholieke geloof aanhangen op deze site nog groter is. Hoe veel van hen zullen zich namelijk bij het invullen van hun profiel bij het hokje “religie” wel niet beschaamd voelen, en hier Atheïst, Agnost of “anders” invullen? Dit geldt waarschijnlijk ook voor andere gelovigen. Het vlees is kennelijk zwak, en niets menselijks is de gelovigen vreemd.

Aan de andere kant is er misschien een klein aantal grappenmakers dat juist een bepaalde religie invult terwijl ze zelf niet gelovig zijn, maar deze groep is vermoedelijk te verwaarlozen.

Op jonge leeftijd minder geëxperimenteerd

Waarom zouden katholieken vaker een scheve schaats rijden dan bijvoorbeeld atheïsten? Een verklaring zou kunnen zijn dat jongens en meisjes die in een christelijk milieu opgroeien minder de kans en de gelegenheid krijgen met seks te experimenteren. Het op jonge leeftijd naar bed gaan met verschillende partners blijft een lastig verhaal binnen een religieuze gemeente. De krampachtigheid aangaande seks levert binnen religieuze kringen wel vaker problemen op.

Op latere leeftijd zou de behoefte kunnen ontstaan om alsnog met seks te experimenteren. Het gebrek hieraan in de adolescentie kan steeds zwaarder gaan wegen. Verder zou een reden kunnen zijn voor de grote katholieke gemeenschap op deze datingsite dat het internet een relatief betrouwbare, anonieme omgeving biedt om te daten.

Leave a Comment