Mannen zijn vaker ontrouw bij economische crisis

Tijdens een economische crisis hebben mannen vaker de neiging vreemd te gaan, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Een recessie zorgt ervoor dat mannen, al dan niet bewust, zich meer zorgen maken over hun overlevingskansen, en de behoefte krijgen met meerdere vrouwen het bed te delen.

Dit is een biologisch verschijnsel; de kans op meer nakomelingen is groter naarmate men met meerdere vrouwen sekst heeft. Uiteraard is de man niet bewust op zoek naar meer nageslacht, en zal het overspel vaak op een veilige manier plaatsvinden. De onbewuste neiging tot het verwekken van meer kinderen ligt hier echter wel aan ten grondslag.

Mensen willen zich van nature voortplanten, zegt de onderzoeksleider van de Universiteit van Kansas. Wanneer de leefomgeving van de man, zoals bij een crisis, verslechtert maken zij zich zorgen of zij nog voor hun gezin kunnen zorgen. Om de genen door te kunnen geven op een volgende generatie zouden mannen ervoor kiezen meerdere bedpartners te zoeken.

Het onderzoek is gedaan aan de hand van een fototest: mannen die zich een levensbedreigende situatie moesten inbeelden reageerden meer geprikkeld op erotische foto’s dan mannen die neutraal naar deze plaatjes keken. Dat mannen zich in lastige situaties onbewust willen voortplanten was eigenlijk al bekend; ook tijdens oorlogen hebben mannen de neiging zich aan vrouwen te vergrijpen. Ook dit is het resultaat van het levensgevaar waarin een soldaat zich bevindt. Vrouwen hebben deze neiging juist niet. Mannen die vrouwen zoeken en voor zich willen winnen kunnen meer lezen over vrouwen verleiden.

Dat mannen hun leven juist nog instabieler maken door dit gedrag is duidelijk, maar biologisch toch te verklaren.

bron: nieuwsbericht Universiteit van Kansas.

Leave a Comment