Mannen voelen zich minder last van schuldgevoel

Uit een studie die onlangs gedaan werd bleek dat mannen over het algemeen een minder groot schuldgevoel ervaren dan vrouwen. Of het nu gaat om het vergeten van verjaardagen, mensen afsnauwen, een affaire; mannen hebben minder moeite met schuldgevoel dan vrouwen. Zij zullen ook minder snel spijt, berouw of medelijden voelen.

Voor dit onderzoek werden drie honderd mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 15 tot 50 jaar ondervraagd. Zij kregen een aantal dilemma’s om te beoordelen, en hieruit bleek duidelijk dat vrouwen meer moeite hebben met schuldgevoel dan mannen. Ook bleek dat mannen egocentrischer zijn; zij voelden zich meer schuldig over zaken die zij zich zélf aandeden (denk aan overmatig alcoholgebruik en eten) dan over daden die andere mensen kwetsen (een stiekeme affaire, overspel, in de steek laten). Dit zou ook een reden zijn waarom mannen meer moeite hebben hun schuld toe te geven.

Schuldgevoel

Op de vraag: “Voelen mannen zich schuldig na het plegen van overspel?” kan dus worden gesteld dat dit inderdaad zo kan zijn, maar lang niet zo erg als de vrouw die meer last heeft van schuldgevoelens wanneer zij een affaire heeft gehad. Dat mannen vaker vreemd zouden gaan, omdat zij hier naderhand minder moeite mee hebben zou ook kunnen worden afgeleid uit dit onderzoek. Mannen zijn ook eerder geneigd te vinden dat het in hun natuur zit om niet monogaam te zijn. De biologie laat zich niet dwingen, zouden sommigen als excuus kunnen gebruiken. hetzelfde geldt echter voor vrouwen, maar die hebben minder de neiging zich hier achter te verschuilen.

Feit blijft dat er steeds meer datingsites bijkomen die zich voornamelijk richten op mensen die wat spanning náást hun relatie zoeken, zoals SecondLove en Victoria Milan. Echter is het percentage vrouwen onder het ledenbestand van dergelijke sites groeiende, ondanks de schuldgevoelens.

bron: vrij naar artikel op hln.be

Heb jij wel eens een scheve schaats gereden en had je daar gelijk spijt van? Hoe ga je met dit schuldgevoel om? Denk je inderdaad dat het verschil tussen mannen en vrouwen zo groot is als dit onderzoek doet vermoeden?

Leave a Comment