Te Snel Klaarkomen: wat zijn de oorzaken?

Vroegtijdige ejaculatie is een probleem wat bij veel mannen speelt. Zo zijn er meer mannen met ejaculatieproblemen dan mannen met erectieproblemen. Terwijl erectieproblemen veel meer aandacht krijgen.

Mannen die met het probleem van te snel klaarkomen worstelen voelen zich daar machteloos bij en schamen zich voor hun probleem. Daarnaast hebben mannen die worstelen met het probleem van te snel klaarkomen vaker relatieproblemen en ze zijn vaker depressief.

Wat is te snel klaarkomen?

Het is goed om eerst even stil te staan bij wat te snel klaarkomen precies inhoud.

Mannen die te snel klaarkomen hebben al na enkele seconden een zaadlozing. Bij sommige mannen is het zo erg dat ze al klaar komen voordat er ├╝berhaupt penetratie heeft plaats gevonden.
Kenmerk van een vroegtijdige ejaculatie is dat de man er zelf door verrast wordt, hij voelt niet al enige tijd van tevoren aan dat hij gaat klaarkomen.

Artsen spreken over een vroegtijdige ejaculatie als de man altijd binnen 1 minuut zijn hoogtepunt bereikt bij een minimale stimulatie. Waarbij de man niet het gevoel heeft dat hij controle heeft over het moment van ejaculeren en waarbij dit speelt in verschillende situaties en bij verschillende manieren van geslachtsgemeenschap.

Mannen zelf willen nog wel eens over te snel klaarkomen spreken als ze sneller klaar komen dan ze zelf zouden willen, ook al houden ze het 10 minuten vol. Als je het 10 minuten volhoud dan praat je (medisch gezien) niet over vroegtijdige ejaculatie. Als je het langer wilt volhouden dan praat je over ejaculatie controle.

Te snel klaarkomen is pas als een probleem als jij en je partner vinden dat het een probleem is. Als je het een paar minuten volhoud en jij en je bedpartner zijn daar tevreden mee dan is het geen probleem.

Oorzaken van te snel klaarkomen

Hieronder zal ik een aantal oorzaken van te snel klaarkomen uiteenzetten.

Seksuele onzekerheid

Te snel klaarkomen kan veroorzaakt worden door seksuele onzekerheid.
Mannen welke last hebben van seksuele onzekerheid hebben angst dat ze ‘het’ niet goed doen. En juist door deze angst wordt er te snel klaargekomen.

Als een man klaar komt spant hij zich aan, gaat harder ademen en zijn hartslag gaat omhoog. Angst doet hetzelfde met het lichaam. Bij angst gaat de hartslag omhoog en de ademhaling gaat harder. Als tijdens de seks de hartslag en de ademhaling al hoger zijn uit angst dan zal er eerder worden klaargekomen. Het lichaam wordt immers al in de staat gebracht waarin het zich klaar maakt voor een zaadlozing.

Aangeleerd

Een andere oorzaak van te snel klaarkomen is dat dit is aangeleerd in de jeugd door snel te masturberen. Omdat het masturberen stiekem en snel moest gebeuren (vanwege ouders die elk moment thuis konden komen bijvoorbeeld) is het een soort reflex geworden om snel klaar te komen. Als dit de oorzaak van te snel klaar komen is dan kan deze reflex ook weer afgeleerd worden.

Te veel focussen op de bedpartner

Een andere oorzaak van te snel klaarkomen is dat de man teveel bezig is om zijn bedpartner te plezieren, zonder genoeg stil te staan bij zijn eigen lichamelijke signalen.

Natuurlijk is het goed om het je bedpartner naar haar zin te maken. Echter, mannen die daar te veel op gefocust zijn verliezen het contact met de signalen die het eigen lichaam afgeeft. Hierdoor voelen ze te laat aankomen dat ze gaan ejaculeren. Hierdoor kan er niet op tijd gas worden terug genomen, of er wordt niet op tijd even gestopt door een ander standje te kiezen.

Een zwakke PC spier

Een andere oorzaak van te snel klaarkomen is een zwakke PC spier. PC spier staat voor PubococCygeus spier. De PC spier kan je voelen tussen de balzak en de anus en maakt onderdeel uit van de bekkenbodemspier. De PC spier gebruik je om te plassen en om te ejaculeren.

Een sterke PC spier heeft een aantal voordelen.
Op de eerste plaats voel je de ejaculatie beter aankomen, waardoor je op tijd gas kan terug nemen. Op de tweede plaats kan je met een sterke PC spier ‘op de rem’ trappen waardoor je de ejaculatie tijdelijk kan tegenhouden.

Als de PC spier echt goed getraind is dan is het zelfs mogelijk om klaar te komen zonder ejaculatie. Dit doe je door de PC spier hard aan te knijpen als je voelt dat je gaat klaar komen. De PC spier houdt de zaadlozing tegen maar je zal wel gewoon het gevoel hebben dat je klaar komt. Als je hier controle over hebt dan kan je veel vaker klaar komen en veel langer seks hebben.

Er zijn oefeningen waarmee de PC spier sterker gemaakt kan worden waardoor je een betere controle over de ejaculatie krijgt.

De relatie tussen vreemdgaan en te snel klaarkomen

Uit onderzoek is gebleken dat te snel klaarkomen bij geslachtsgemeenschap met iemand waarmee je vreemdgaat vaker voorkomt dan tijdens geslachtsgemeenschap in de vaste relatie.
De oorzaak hiervan moet gezocht worden in de spanning die het vreemdgaan met zich mee brengt. Omdat het vreemdgaan spannend is, is tijdens de geslachtsgemeenschap de hartslag en de ademhaling hoger waardoor er eerder klaar gekomen zal worden. Net zoals bij mannen welke angst hebben dat ze het niet goed doen, zoals al onder het kopje seksuele onzekerheid beschreven.

Om een vroegtijdige ejaculatie te voorkomen als je vreemd gaat zal je moeten proberen niet te gestrestst te zijn als je seks hebt met een andere vrouw. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, vreemdgaan is nu eenmaal spannend. Maar het is goed om te weten dat als je bij het vreemdgaan vaak te snel klaarkomt dat dit door de spanningen gebeurt. Zoek naar methodes waardoor je kan omgaan met de spanning. Zorg er voor dat je je op je gemak voelt als je seks met een andere bedpartner hebt. Je kan er bijvoorbeeld meer tijd voor uittrekken om elkaar eerst beter te leren kennen of misschien helpt het je om een wijntje nemen.

Leave a Comment