Feiten

Op het gebied van seksuele ervaringen zijn Nederlanders gemiddeld: 31% is wel eens vreemdgegaan (wereldwijd 22%), 14% heeft wel eens een trio meegemaakt (wereldwijd 15%), 32% heeft ervaring met anale seks (wereldwijd 35%) en 4% doet aan sm (wereldwijd 5%). (bron: Durex Onderzoek 2005)

Het gemiddelde aantal keren seks per jaar ligt wereldwijd op 103 keer per jaar (mannen gemiddeld 104 keer, vrouwen gemiddeld 101 keer). (bron: Durex Onderzoek 2005)

Overspel / Affaires begint steeds vaker online, doordat mensen zich uit verveling of voor de spanning inschrijven bij (erotische) datingsites zoals Victoria Milan en C-date.

Wat is Overspel?

Sommige mensen vinden zoenen al vreemdgaan; weer anderen leggen de grens bij seks of pas bij werkelijke penetratie. Wat dit is is voor iedereen persoonlijk. Zo denken mannen bij ontrouw vaak voornamelijk aan het lichamelijke, daar waar vrouwen vaak ook geestelijke ontrouw kunnen ervaren, wanneer een man te vele met een andere vrouw bezig is zonder hier daadwerkelijk sex mee te hebben. Een eenduidige definitie over overspel is dus moeilijk te geven.

Feit blijft dat veel mannen maar zeker ook vrouwen tijdens hun leven minstens één keer vreemd gaan of een slippertje maken. Precieze statistieken zijn echter moeilijk te verzamelen. Volgens Charlie, oprichter en eigenaar van SecondLove, gaat zo’n 40% van de vrouwen en 60% van de mannen wel eens de fout in, of heeft zelf een langere verhouding naast de relatie.

Vaak hebben mensen enorme spijt van hun overspel, wanneer dit tijdens hun (eerste) serieuze relatie gebeurt. Veel slippertjes vinden dan ook plaats in relaties vóór de relatie met de ware. Zowel mannen als vrouwen praten hier niet graat over met vrienden of vriendinnen. Toch wordt veel overspel door de dader zelf bekend, zonder dat dit uit is gekomen. Wroeging leidt ertoe dat veel mannen en vrouwen die een scheve schaats hebben gereden tot inkeer komen en hun bedrog opbiechten.

Het percentage mannen en vrouwen dat vreemdgaat is natuurlijk moeilijk te meten.

Tijdens enquêtes zijn mensen vaak huiverig de waarheid te spreken; echter zal er ook een groep zijn die graag opschept en dus hun overspel overdrijft. eenduidig onderzoek is hier niet over helaas; de beste bronnen zijn de jaarlijkse enquêtes van Durex.

Machtige mensen gaan vaker vreemd.
Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen met macht (dus in hoge functies) sneller en vaker overspel plegen dan mensen in lagere functies en met minder aanzien. Grappig is dat dit zowel voor vrouwen als mannen geldt; macht erotiseert dus. Dit type mensen vindt zichzelf aantrekkelijker, ziet signalen van ondergeschikten snel als (seksuele) interesse en is vaak zelfverzekerder en extravert. Exacte statistieken zijn niet bekend, mochten die beschikbaar komen zullen we die posten.

Economische crisis leidt tot meer overspeligen
Vooral mannen hebben bij economisch slecht weer de neiging om meer vreemd te gaan. Zij schieten dan in een soort overlevingsmodus. Onbewust willen zij meer nakomelingen verwekken om hun overlevingskansen te vergroten. Een biologisch vooral voornamelijk dus, en iets wat voornamelijk tussen de oren zit. De meesten van hen zullen het namelijk wel veilig doen. Exacte cijfers zijn niet bekend.

Op onze website kun je verschillende artikelen over gerelateerde onderzoeken lezen, en advies krijgen hoe je overspel kunt herkennen, en wat de tekenen hiervoor zijn. Wil je met een vrouw vreemdgaan? Lees de reviews van de verschillende sites die dit aanbieden.

Leave a Comment