Overspel komt vaker voor bij onzekere mensen

Mannen en vrouwen die onzeker zijn over hun eigen bedprestaties blijken vaker vreemd te gaan dan mensen die meer vertrouwen hebben in hun functioneren tussen de lakens. Wetenschappers van de universiteit van Indiana hebben hier onderzoek naar gedaan. Mannen en vrouwen die hun partner ontrouw zijn voelen zich prettiger en meer anoniem in het bed van een volslagen vreemde. Zij ervaren dan minder druk en vinden het prettig dat de persoon met wie ze seks hebben niets weet over hun seksverleden. Na het avontuur gaat elk zijn eigen weg en eventueel falen in bed heeft geen verstrekkende gevolgen. Vrouwen zijn hierin nog wat extremer dan de mannen.

Vrouwen die bang zijn niet klaar te kunnen komen, of vrezen dat zij niet lang opgewonden zullen zijn hebben 8% meer kans om vreemd te gaan. Vreemdgaan komt bij mannen die denken geen erectie te kunnen krijgen of vrezen te snel klaar te komen 6% vaker voor dan bij heren die hier geen last van hebben. Mannen met een hoog libido die nogal snel opgewonden raken hebben verder nog eens 4% kans om overspel te plegen.

De wetenschappers interviewden voor dit onderzoek 506 en 416 monogame (..?) vrouwen en mannen met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar. 50% van hen is gehuwd. De ondervraagden werden ondervraagd over hun relatie, maar ze moesten ook aangeven of ze ooit waren vreemdgegaan. 23% van de mannen en 19%van de vrouwen gaf aan dat ze hun partner ooit ontrouw waren geweest.

Volgens dit onderzoek gaan mannen dus vaker vreemd dan vrouwen, al zijn de verschillen minimaal. Over het algemeen wordt aangenomen dat het hebben van een affaire net zo vaak voorkomt onder mannen als vrouwen, zij het dat de redenen voor het overspel vaak verschillen. Vrouwen gaan vaker om emotionele redenen vreemd; mannen hebben minder controle over hun lustgevoelens en zeggen minder makkelijk “nee” tegen seks wanneer dat aangeboden wordt. Ook zijn mannen doorgaans vaker van huis zodat zij vaker in contact komen met anderen.

Leave a Comment