Ontrouw zorgt voor beter sperma

Mannen die wel eens overspel plegen hebben “gezonder” en kwalitatief beter zaad dan mannen die nooit vreemdgaan. Dit heeft recent onderzoek van de University of Western Australia aangetoond.

Voor het onderzoek werden geen mannen, maar muizen ingezet: de helft van hen was monogaam, de andere helft liet men naar hartenlust rondfokken. Nadat de muizen gewend waren aan hun “relatiestatus”, dat wil zeggen dat de helft gewend was 1 vrouwtje te hebben, en de andere helft meerdere, mochten de overspelige muizen als eerste nieuwe vrouwtjes proberen te bevruchten. 76% van de ontrouwe muizen speelde dit klaar, tegen slechts 56% van de trouwe muizen. Ook toen de trouwe beestjes als eerste mochten presteerden zij minder dan hun met meerdere wijfjes verwende collega’s. Het onderzoek werpt nieuw licht op de invloed van monogamie en polygamie op spermakwaliteit.

Beter zaad

Conclusie mag zijn dat vreemdgaande mannen sneller en beter zaad produceren. Seksuele competitie versterkt de vruchtbaarheid van de man. Of dit echter wenselijk is is maar zeer de vraag. Kinderen van mannen of vrouwen die vreemdgaan komen niet altijd even goed terecht.

Of ontrouwe vrouwen vruchtbaarder zijn dan mannetjes is niet onderzocht; mocht hier duidelijkheid over ontstaan zullen we hier ook een artikeltje over schrijven. Wat denk jij? Zijn overspelige dames ook vruchtbaarder dan vrouwen die een monogame relatie hebben? Je kunt je reactie onderaan het bericht geven.

Leave a Comment